3 Haziran 2016 Cuma

# cumbalıevler # Gezerken Gördüm

HEM SEMT HEM SET: KUZGUNCUK!




Beklenen ana yaniiiii hafta sonuna saatler kala rotamızı nereye çevirsek diye düşünenler için yardıma koşmak istedim. Yine bi gezdim gördüm görmüşken çektim çekmişken de yazıp sizinle paylaşayım dediğim yer, Kuzguncuk.

Kuzguncuk’u bilenler bilir, nasıl doğal, nasıl güzel, nasıl sevimli, nasıl sıcak, nasıl da gezilesi yerdir. İstanbul evet gezilecek görülecek yerler bakımından ziyadesiyle zengin ancak sadece köprülerden, camilerden ya da müzelerden ibaret değil. Gezip görmeye değer semtleriyle de tam bir turizm cenneti. Bugünkü semtimiz bahsettiğim gibi acayip sevdiğim Kuzguncuk. Hayır semtin ismi de şirin hani, Kuzguncuk. O sonundaki “cuk” eki daha bi sevimli yapıyor valla. Hani böyle sevdiğimiz kişiler ve bir şeyi küçülmek için de kullanılır ya, Ayşeçik, Ömercik, Gamzecik, Kuzguncuk. O misal işte J Bi sempatiklik katıyor isme bi böyle şirin sevimli hissettiriyor. Yalnız semtin neden Kuzguncuk adını aldığı ise hala tartışma konusu. Bir sürü rivayet var ha bu konuda ortaya atılmış. Ama ben kendimce şunu daha samimi buldum, zamanında Kuzgun Baba diye bilinen bir velinin burada yaşamış olmasıymış semtin Kuzguncuk adını almasındaki önemli etken.



Neyse millet şöyle ki, Kuzguncuk aynı zamanda 2002 yılında yayınlanan ve büyük bir izleyici kitlesine ulaşan hafızalarda yer etmiş o güzelim dizi vardı ya “Ekmek Teknesi” hah işte onun da çekildiği yer. Kuzguncuk, eski bir balıkçı köyüymüş zamanında. Birçok kültürü de bünyesinde barındırmış yani. Özellikle de birçok dini. Yine bu güzelim semtimizde de camii ve kiliseleri bir arada görebilme imkanına sahipsiniz. Ancak Kuzguncuk’un en dikkat çekici özelliği, cumbalı Osmanlı evlerinin sergilendiği açık hava müzesi olma niteliği. Evet evet tam anlamıyla tanım bu olmalı, açık hava müzesi J Müze olmaktan da ziyade başlıkta da belirttiğim gibi Kuzguncuk hem semt hem de tamamıyla doğal set. Pek çok yönetmenimizin favori mekanı. Mahalle kültürü mü ararsın, güzelim evler mi ararsın, rengarenk sokaklar mı ararsın. Tam adresi işte.



Semtte gezerken her an bir kamerayla karşılaşmanız mümkün. Bunun yanında o güzelim atmosfer nişan ve düğün çekimleri için de fazlasıyla tercih ediliyor. Her köşe başında her o güzelim Osmanlı evlerinin altında gelin ve damatlar boy gösteriyor kadrajlara gülümseyerek. Ayy pek cici değil mi J Valla arkadaşlar Kuzguncuk pek çok bakımdan da avantaj sağlıyor hani. E dediğim gibi yönetmenlerin sıkça tercih ettikleri yerlerden biri hazır set ortamı işte hadi bakalım bu anlamda bir bütçe ayırmıyorlar. Sonrasında efendime söyleyeyim buyurun işte gelin ve damatlar dedik fotoğraf çektiriyorlar dedik ee ne oldu hopp fotoğraf stüdyosu masrafından kurtulmuş oluyorlar. Ay hem yazık zaten canım düğün dediğin kolay mı bir sürü borç harç. En azından yeni çiftlerimiz kısmış olsun tabi sevgili Kuzguncuk sayesinde J

Bir de caanııımmmm Kuzguncuk’un pek güzel bir hikayesi vardır ki o da şöyledir; zamanında Kuzguncuk’u, kutsal topraklara varmadan önce son durak olarak gören Avrupa Musevilerinin, herhangi bir sebepten dolayı bu topraklara gidemeyenler için hiç değilse semte yerleşip orada ölmeyi vasiyet ettikleri yermiş. Vay anasını yaa tarihi değerine bakın hele siz. Yalnız belirtmeden geçemeyeceğim, Müslümanlardan ziyade gayri Müslimlerin daha çok tercih edip yaşadığı yermiş aynı zamanda.



Bir de böyle seviyoruz ya fotoğraf çekmeyi, hah işte bu anlamda da Kuzguncuk her tarafı fotoğraf niteliği taşıyan harika bir semt ve ziyadesiyle bu isteğimizi karşılıyor. Çek sosyal medya da paylaş hatta çek tablo yap as evine o derece güzel işte. Yani tabi zevkler tartışılmaz ama Kuzguncuk’u görmemiş olanlar, Üsküdar’dan çok kısa bir sürede Kuzguncuk’a ulaşabiliyorsunuz. Demem o ki, yarın cumartesi ertesi gün Pazar durma evde havalarda sıcak mı sıcak. Git önce misler gibi kahvaltını yap güzelim Kuzguncuk mekanlarında, sonrasında turla semti. Kahve molası ver denize nazır martıların sohbetinize eşlik ettiği sahilde. İstanbul’da yaşayan daha ne ister ki? J

Velhasıl Kelam sevgili gezi tutkunları, ben tavsiye ederim gidersiniz gitmezsiniz tabii ki de size kalmış. Ancak hazır İstanbul’da yaşıyorken, gizli kalmasın hayatınızda bazı değerler, semtler. Gelmiş eline fırsat arkadaşım çık dolaş işte da. Al da yanına sevdiceğini ohhh miisss valla miiss.
Bir sonraki rotamın nereyi göstereceği akıllarda soru işareti ama bakalım elbet bulurum yine bir yer J Mutlu hafta sonlarıııııııııı J




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder