9 Ağustos 2016 Salı

# göz sağlığı # göz seğirmesi

GÖZ SEĞİRMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?


Sizin de hiç başınıza geldi mi millet? Hani böyle durduk yerde gözler daha doğrusu göz kapakları pıt pıt diye atar sağa sola. Böyle bir titrer böyle bir hareketlenir. Hah işte göz seğirmesi deniyor o duruma. Hatta rivayetler var bu durumla ilgili, tıp dururken bilim dururken rivayetlerle açıklama getirmeye çalışan insanlara selam olsun J Derler ki; sol göz kapağı seğirirse kötü haber sağ göz kapağı seğirirse iyi haber alacakmışsın. Şaştınız mı doğru söyleyin J

Arkadaşlar bu durumun tıbbi bir açıklaması var, hatta çoğu durumda ciddiye alınacak bir olay bile değil. Allah başka dert vermesin J Ancak şöyle bir sıkıntı var ki, biriyle karşılıklı gelmiş konuşuyorsunuz anaamm o da ne, göz kapağı firar etmek üzere harekete geçmiş. Nasıl bir seğirmektir o nasıl bir atma şekli. Ovuştursan da geçmiyor, su çarpsan da geçmiyor. Öyleee gidip geliyor sağa sola. Hayır gitmesi bir şey değil de karşındaki insana biraz rezil oluyorsun. Yani rezil demek de doğru bir tabir değil aslında, ama böyle tuhaf bir hareket olunca ne oluyor diyor da karşıdaki. Sen de duruma hakim değilsin ki açıklayasın. Hiçç valla canı sıkılmış dans ediyor mu diyeceksin hareket halindeki göz kapağın için. İşte milleeett gözleriniz seğiriyorsa ve buna açıklık getiremiyorsanız biri karşısında, sizi bu sıkıntıdan kurtarmak için bi bakalım neymiş dedim bunun nedeni. Hazır mısınız? Açıklamalar geliyooorrrr J

Göz seğirmesi demek, göz kaslarının istem dışı kasılması demektir. Bazen dakikalar içinde geçebiliyorken bazen de haftalar ya da aylar sürebiliyor bu seğirmeler. İşte eğer bu durum uzarsa mümkün mertebe doktora başvurmanız gerekir arkadaşlar zira ileride göz kapağınızın açılmamak suretiyle kapanması sıkıntısıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aslında çok da böyle ciddiye alınacak bir kasılma değil ama söylediğim gibi uzun süreli devam ediyorsa o zaman işte gidip bi sorun bakalım doktora nedir ne değildir diye. Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır millet J Ay durun ya seğirme olayı o kadar da ciddi bir olay değil şey biraz abartmış olabilirim o cümleyle birlikte, sakin olun stres oluşturacak bir rahatsızlığın habercisi değil ama evet katılıyorum çoğu zaman sinir bozucu olabiliyor tabii ki de. Çünkü nerden biliyorum? Yahu ben de yaşıyorum bu sıkıntıyı ara ara. Ne zaman ki hunharca uykusuz kalsam, göz kapaklarım benden izinsiz danslara başlıyor ki sormayın. Ha durun madem konu açıldı göz seğirmesinin nedenlerini bakalım neymiş.


Pıt pıt atıp da hem bizi sinirden deliye çeviren hem de karşı tarafın beyninde gizliden gizliye soru işaretleri oluşturan (ne oluyor yahu buna) diye göz seğirmesinin nedenlerine bakmak gerekirse, şöyle ki;

-          STRES: stres zaten nasıl bir meretse vücudumuzda her yeri etkilediği gibi de ciddi sorunlara yer açabiliyor yahu. Buyurun işte göz seğirmesinin en ama en belirli nedeni stres millet.
-          KAFEİN – ALKOL: Kafein ve alkolün fazla tüketimi merkezi sinir sistemini olumsuz etkilediğinden mütevellit başka hastalıklara yol açabildiği gibi göz seğirmesinin de arkadaşı sayılır.
-          VİTAMiN VE MİNERAL EKSİKLİĞİ: sağlıklı beslenmek zaten vücudumuz için hayati bir önem taşıyorken bu durum göz de neden etkili olmasındı öyle değil mi? Özellikle bu iki önemli faktör eksikse bünyenizde, sonuç olarak göz seğirmesiyle tanışmanız kaçınılmaz.
-          GÖZ KURULUĞU: uzun süre bilgisayar kullanıyorsanız, lens kullanıyorsanız ya da yaşınız ilerlemişse göz kuruluğu yaşamanız çok normal. Ama bu durumun göz seğirmesine neden olduğunu biliniz ve bunun için mutlaka doktora başvurunuz.
-          GÖZ YORGUNLUĞU: Ay göz yorgunluğu da meret bir şey hani. aynaya bakınca da ziyadesiyle kendini hissettiren bir durum. Yine bilgisayarı fazla kullanmak, kitap okurken gözleri dinlendirmemek gibi nedenler gözü yorar ve bu da seğirmeye neden olur.
-          GÖRME KUSURLARI: Astigmat, hipermetrop ya da miyop gibi hastalıkların belirtisi olarak da gözünüz seğirmeye el verişli hale gelmektedir arkadaşlar.
-          GÖZ ALERJİSİ: göz alerjisi sıkıntısı yaşayanlar da herhangi bir tetikleyici etkenin rol oynaması da göz seğirmesi nedenleri arasında gösterilebilir.
-          İLAÇLAR: Herhangi bir hastalık için ilaç kullanmaya başladınız ve bunu takiben gözünüzde de seğirmeler meydana geldi. İşte bu durum ilacın yan etkisi olarak da yorumlanabilir.

yani arkadaşlar bakıyorsunuz önemsiz gibi görünüyor göz seğirmesi ama oluşumuna destek olacak bir sürü madde varmış yahu. Nihayetinde göz en önemli organlarımızdan bir tanesi. En ufak bir şikâyette bile doktora başvurmakta yarar var. Hafife almaya gelmez nihayetinde. Nedenlerini öğrendiğimiz göz seğirmesinin tedavisi nasıl yapılır peki diye soruyorsanız onu da şöyle açıklayayım; gözünüze sıcak ya da soğuk kompres yapmanız gözünüz ve sizin de bu durumla bağlantılı olarak sinirleriniz bir süreliğine geçmiş olacaktır. Zira dediğim gibi, göz seğirmesi gözü rahatsız etmesinden de ziyade bizleri fazlasıyla sinir edebiliyor. İşte böyle bir şikayette kompres yapmayı deneyin. Çünkü kompres yapmak, seğirmeye neden olan aktif sinirin yatışmasını sağlar, unutmayın. Bir de uzmanlar seğirme halinde tonik içilmesini öneriyor. Ay kozmetikçilerde satılan cilt için harika bir ürün olan tonik değil millet yanlış anlaşılmasın. Böyle soda benzeri fazlaca mineralli bir içecektir kendileri. Göz seğirmesine iyi geldiği düşünülüyor valla. Ancak arkadaşlar eğer bizim de elimizden gelen tedavi yöntemleri var ise önce bunları denemekte yarar var. yani seğirmenin nedeni stresse, stresi azaltmak için elimizden ne geliyorsa yapmak gerekir. Strese neden olan şeylerden kendimizi soyutlayarak, kafamızı dağıtacak meşgaleler bularak buna engel olabiliriz. Ya da fazlasıyla alkol ya da kafein tüketiyorsak bunu en aza indirgemekte yarar var. amaann baktığımız zaman bu ikisinin fazlalığı sadece göz için değil ki genel olarak zararlı. Azaltın gitsin valla ne olacak J


Göz seğirmesiyle ilgili tıp ciddi bir araştırma yapmamış arkadaşlar. Ancak yine de herhangi bir şikayette tabii ki de ilgili doktora başvurmakta ziyadesiyle fayda var. Göz seğirmesi belki ciddi bir durum değil ama devamlı ve uzun vadeli yaşıyorsanız bu ileride göz kapağınızın kapanmasına yol açabilir. Bunun için ha nasıl olsa dakikalar içinde geçiyor deyip de hafife almayın durumu emi.


Bir dahaki tıp köşemizde buluşmak üzere, kucak dolusu sevgiler saygılar efenim ay tabi bir de bol sağlıkJ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder