21 Ağustos 2016 Pazar

# eski foça # foça

TATİL, HUZUR VE TARİH; FOÇA


Güzelim yaz mevsiminin güzelim enerjisi bitmeden tatil rotamıza bir yenisini ekleyeyim dedim. Sunduğu görsel şölenle, mis gibi ege esintisiyle, rengarenk sokaklarıyla adresimiz Foçaaaaa :) Her tatil önerisi yazımda belirttiğim üzere ben hep böyle minnak ve şirin balıkçı kasabaları, daha sakin ve huzurlu bölgeleri tercih ederim. Bu tarz yerlerde gezmeyi, tatil yapmayı, fotoğraf çekmeyi, o küçüklüğün inanılmaz sıcaklığını hissetmek isterim. Bundan mütevellit de Foça’yı yazmadan geçemezdim. Hadi bakalım millet o zaman Eski Foça’ya :)

Arkadaşlar Foça, canııımmm İzmir’in güzide bölgelerinden biri. Ay bunu söylemeden geçemeyeceğim bölge Foça adını, bölgede yaşayan foklardan almış. Şaştınız mı? Ben şaştım valla, İzmir ve foklar. Sizce de kulağa pek şeker gelmiyor mu? :) Foça zamanında, İyonya’nın yerleşim yeriymiş. Yalnız var ya ülkemizin bu tarihsel dokusuna bayılıyorum. Bütün ama bütün il ve ilçelerimizin haklı olarak bir tarihsel geçmişi var ancak, savaşlar, barışlar, yerleşimler, kalıntılar inanın büyülüyor beni. İşte Foça’da bu tarihsel kalıntılara sahip, büyüleyici yerlerden sadece bir tanesi. Aynı zamanda Foça sadece İyonya için değil daha pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Bundan dolayı da arkeolojik merkezler listesinin başında geliyor. Ne kadar etkileyici yaa, şey tabi bence. Tarih sevenler için bulunmaz nimet yeminle. Foça eski ve yeni olmak üzere iki bölüme ayrılıyor millet şaşırmayın sakın. Bu arada 2004 yılından bugüne kadar da Uluslararası Foça Festivali düzenleniyor bilginize arz ederim :)


Foça, yaa kıyamam ben onlara ama sayıları gün be gün azalan Akdeniz Foklarının huzur içinde yaşam alanı. Rivayetler ve hikayeler kayalığı olarak da tanımladığım Siren Kayalıkları özellikle fokların evleri. Bundan mütevellit bu yavrucaklar evlerinde huzursuz rahatsız olmasın diye, Siren Kayalıklarına yakın yerlerde denize girmek yasak arkadaşlar. Ancak düzenlenen tekne turlarıyla bu kayalıkları ve canııımm fokları görmeniz pek tabii ki de mümkün. Yani hayvanlara tanınan bu saygı ve ilgi beni benden alıyor. Ne iyi yapılmış da yasaklanmış tabi. Zaten fokcukların nesli tükenmeye yüz tutmuşken aman girmeyin verin yakınlarında denize ne var. kocaaa Foça yani, büyük deniz nemize yetmez ki :) Arkadaşlar Foça’nın denizi var ya, mis miisss. İnanılmaz berrak, tertemiz. Ancak şöyle bir sıkıntısı var, eğer çakıl taşlı deniz ve plaj sevmiyorsanız işiniz biraz zor bilesiniz. Çünkü Foça plajlarında kum bulmak biraz güç. Geneli irili ufaklı çakıl taşlarından oluşuyor. Ama olsun ne olacak ki, sırf deniz değildir ya tatil anlayışımız ya da sapsarı sıcacık kumlar değildir zannımca. Ha yok ben sarı kumlu plajlar denizler isterim derseniz de, üzülerek belirtmeliyim ki korkarım Foça bu anlamda sizi tatmin edemeyecek. Bu arada yine belirtmek isterim ki, şey suyu da az biraz soğuk :) Yani girince vücut alışıyor soğuğu benimsiyor ancak minnak çocuklar biraz üşüyebilir benden söylemesi.


Arkadaşlar Foça’yı Foça yapan zannımca taş evler merkezi olması. Yani sokaklar rengarenk süslü püslü şirin ama evler hep taş :) Bankalar, marketler hep bu tarihsel taş evlere kurulmuş durumda. Yani kendi düşüncemi belirtmeden geçemeyeceğim, şey Eski Foça benim daha çok hoşuma gidiyor. Kaldı ki yenisi neden oluştu onu da bilemiyorum. Foça’nın eski olanı daha şirin, tam bir balıkçı kasabası. Gün batımının ışıltını aksini yansıtan güzelim ve minnak balıkçı tekneleri huzur içinde nasıl da güzel uyuyorlar burada. Nazlı dalgacıkların çıkardığı o huzur verici sesi ninni misali, akşam olunca uyutuyor tüm kasabayı. Huzur mu istiyorsunuz, buyurun işte ötesi inan olsun olamaz. Hep dediğim gibi, tatiller aslında dinlenmek, gezmek, yeni yerler keşfetmek için yapılmaz mı? Herkesin düşüncesi ve tercihine saygım sonsuz ancak, kalabalık, gürültülü yerlerde tatil daha yorucu olmuyor mu sizce de? Yani dediğim gibi tabii ki de tercih bu, bazısı da sakin huzurlu yerlerde tatilini geçirmek istemez. Eski Foça turistik bir bölge tabii ki, ancak huzur tatili diye adlandırdığım o bitmesini asla istemediğim tatil cinsinden işte burada yapılan tatiller. Kafa dinlemek, bolcana kitap okumak, güzelim ve dar sokakların keyfini çıkarmak için bulunmaz nimet. Haa bu arada belirtmeden geçemeyeceğim, balıkçı kasabası diyorsak var tabii ki nedeni :) Buraya gitmişken, anasonun mis gibi yosun kokusuna karıştığı sahilde, rakı balık keyfi yapmadan asla dönmeyin, bu bir emirdir :)
Ülkemizde her geçen gün doğal güzelliklere zarar geliyor. Yok ormanlar yanıyor, yok tarihi dokusu değiştirilip daha modernize edilmiş şehir ve ilçeler alıp başını gidiyor, bina bina üstüne kuruluyor. Ancak Foça, tarihsel dokusunu inatla koruyan nadir yerlerden bir tanesi. Bunu da yukarıda da bahsettiğim üzere, taş evlerinden anlamak mümkün. Turistik bir bölge olduğundan dolayı Foça, haliyle kışın nüfus birazcık azalıyor. Zaten dingin ve huzurlu olan bölge kışın daha da sessiz sedasız uyuyan bir yer haline geliyor.

Velhasıl, yazın bitmesine sayılı günler kala tatile yeni çıkacak olanlardansanız Foça’yı es geçmeyin derim. Haa bölgeden ziyadesiyle Poyraz hakim olduğundan dolayı da, yel değirmenlerini varlığı yadsınamaz oluyor. Gitmişken gün batımı zamanında bu yel değirmenlerini görmenizi de şiddetle öneririm :)



İyi tatilleeeerrrr şehir hayatından sıkılmış, kafa dinlemek için yanıp tutuşan yorgun arkadaşlarım :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder