31 Ağustos 2016 Çarşamba

# günümüz ilişkileri # sosyal medya

SOSYAL MEDYA İLE BİTEN İLİŞKİLER


Günümüz iletişim çağıyken neden iletişimsizliği tercih ediyoruz şaşarım millet. İletişimsizlik mümkün değilken bilmem kaçıncı yüzyılda bilmem kaçıncı teknolojiyle hale bakın hele. Bu konuların az mı karikatürü yapılmadı mı az mı tiye alınmadı az mı isyan edilmedi. Ama gün be gün iletişim çağındaki iletişimsizlik artmakta, önce beynimize sonra evimize sonra hayatımıza kadar etki etmekte. Söyleyin bana, sosyal medya yüzünden eşiniz ya da sevgilinizle tartıştığınız hatta ilişkinizi bitirdiğiniz oldu mu? Baktığımız zaman dem vururuz sosyal medyanın gücünden ama bu güçten yararlanmak için de fırsat kollarız. İki dakika uzak kalamayız, falanca nerede ne yaptı, filanca bilmem kimle evlendi. Düğün davetleri de artık sosyal medya üzerinden geliyorsa, valla ben artık bir şey demiyorum.

Eveeeett sanmayın ki unuttum yukarıda sorduğum sorunun üzerinde durmayacağım sanmayın. Sizin hiç sosyal medya yüzünden biten bir ilişkiniz oldu mu? Belki bitmemişse bile, sırf bu platformlar yüzünden sevgiliniz ya da eşinizle tartıştınız mı? Hatta birkaç gün küs kaldınız mı? Küs kalmak valla iyi de sırf yine sosyal medya üzerinden ilişkiyi de hadi neyse geçtim diyeceğim de evliliğiniz bitti mi? Çünkü günümüzde ilişkilerin bitmesinde en önemli etken ahan da bunlar işte, sosyal medya uygulamaları. Yalan mı? Biri çıksın inkar etsin hadi. Hayır efendim alakası yok desin. Ben sevgilime güveniyorum elimin altında orada burada devamlı ne yaptığına bakmıyorum desin. Desin valla gidip feyz alacağım hele biri çıksın da desin. Arkadaşlar her ne kadar bazımız inkar etse de, kabul etmek istemese de, sadece amacı için sosyal medyayı kullanmayı tercih etse (!) de, maalesef ki işler öyle yürümüyor anam babam yürümüyor valla.


Sosyal medyanın bütün kanalları amacını şaşmaya daha doğrusu amacından şaştırılmaya dönmedi mi? Amiyane tabirle yeni arkadaşlıklar, çapkınlıklar, ufak tefek kaçamaklar, farklı heyecanlar peşine düşmeye başlamadı mı birçoğu? Genelleme yapmak istemiyorum ama birçok ilişki inan olsun sosyal medyanın kurbanı olmuyor mu? Yeni bir arkadaş eklendiğinde “kim o” soruları baş göstermiyor mu sizin de ilişkinizde? Sevgiliniz ya da eşiniz tanımadığınız birini ekleyip fotoğraflarını beğendiğinde kıskanmıyor ve bir şey sormuyor musunuz? Yapmayın arkadaşlar, hiç kimse o kadar geniş değil maalesef. Türküz yahu en basiti bilmem anlatabiliyor muyum? Evli olsun ya da olmasın, kadın olsun erkek olsun fark etmez, sosyal medyada tanıştığı kişiyle ilk önce arkadaş olarak eklemeyle, sonra mesajlarla, sonra yüz yüze görüşmeler ve sonrasında yatakla yeni aşklara ya da kaçamaklara yelken açar oldu. Buralardan takip etmeye başladık maalesef sevgilimizi. Buralarda yaptığı atraksiyonlar doğrultusunda daha çok sevip ya da kıskançlıklara girerek kavga çıkarıyor olduk. Bakın şöyle bir şey var, her şey amacı dahilinde kullanılsa inan olsun sıkıntı çıkmayacak. Ve güvenle alakalı bir durum değil bu sosyal medyada kişinin hesaplarını didik didik etmek bakmak takip etmek. Haa ama eğer karşınızdaki kişiye güvenmiyor ve daha önce sosyal medya yüzünden canınızı ziyadesiyle yaktıysa, kendinize engel olmadan her bir sayfada açık arar ne yapıp ettiğine bakar durursunuz. Haa diyeceksiniz ki, pardon da madem güven yok o ilişkide neden yürütülüyor diye. Valla bunu sormak en doğal hakkınız ama inan olsun bazı ilişkiler var ki, evet güven yoktur çiftlerin birinde ama karşısındakini o kadar çok seviyordur ki vazgeçemiyordur işte. Güven duymaya duymaya ilişkisine şans vermeye çalışır. Belki değişir artık düzelir umuduyla kalan bütün gücün ve sabrınla ilişkini yaşamaya çalışırsın. Ama işte diken üstünde olursun aynı zamanda. Sevgilinin eklediği ya da takip ettiği tek bir kişiden bile olay çıkarırsın. Ama pardon da soruyorum size arkadaşlar, madem sevgilinin sana güvenmediğini biliyorsun e be insan evladı, farkındasındır da ilişkiyi ayakta tutmak sana yeniden güvenmek için elinden geleni de yapıyordur e niye sen tekrardan güven kırıcı şeyler yaparsın ki madem? İşte gerçi cevap basit, sevmiyordur bu kadar açık ve net.


Sevdiğin insanın hoşuna gitmeyeceğini bile bile sen hala sosyal medyanın herhangi bir kanalında, kadın ya da erkek ekleyip ve tanımadan ekleyip gidip profilini didik didik etmek suretiyle kişinin fotoğraflarını beğeniyorsan evet işte tam da bu noktada sosyal medya ilişkileri aynı zamanda bitirici rol oynuyor diyebiliriz. Birçok kişi dedektiflik yapıyor buralarda valla. Eşini sevgilisini bir halt etti mi diye, yeni birini ekledi mi diye, başkalarını beğendi mi diye, başkalarıyla konuştu mu diye araştırıp incelemiyor mu? Bakın bunları ben de yaptım, yaptım ki böyle ahkam kesebiliyorum inanın. Burada çiftlerin elini vicdanlarına koymalarını rica ediyorum ya ben. Evet günümüzde sosyal medyanın gücü yadsınamaz bunu hepimiz kanıksamış bir haldeyiz. Ama ilişki içinde çiftlerin birbirlerine saygı, sevgi, değer ve sadakati varsa hiç bakmazsınız belki de sevgilinizi hesaplarına. Ne yapıp ettiğine, kimlerle arkadaşlık ettiğine ama zaten sevgiliniz sizi gerçekten seviyor ve değer veriyorsa sizi üzecek ve kaybedecek bir şey yapmıyordur. Sosyal medyada ağına yeni heyecanlar yakalamak isteyenler de direkt ilişkilerini bitirmeye meyilli, hayatlarındaki insana gram değer vermeyen hatta sevmeyen insanlardır. Ama işte ne yardan ne serden geçme olayı var ya maalesef ki birçok kişi bunu yapıyor. Sen dur hayatımda aşkım ama ben birkaç kişinin de tadına bi koşu bakıp geleyim!

Onu bunu bilmem de her şeyin başı güven arkadaşlar. Sevgiden de önce hatta. Ha sevgisiz ilişki asla olmaz o ayrı ama güvensiz de yürümez bu da böyle biline. Hele de güven sarsıldıysa bir kez mümkün değil sittin sene toparlayamazsın onu gitti artık geçmiş olsun. Haa karşı taraf o güveni tekrar kazanması için çabalayacak tabii ki armut piş ağzıma düş yapıyorsa sıkıntı büyük. Ben şunu bilir şunu söylerim, evet sosyal medyanın bazı ilişkileri bitiriyor hatta bizzat şahit olmuşluğum bile var. ama eğer sosyal medyayı gerçek amacı dahilinde kullanıyorsanız sıkıntı olmaz. Haa ama sen instagramı hayatında biri olmasına rağmen önüne geleni de ekleyip (sadece kendi fotoğrafları olduğu bir galeri düşünün) ve paylaştığı fotoğrafları beğeniyor ve yorum yapıyorsa, swarmda checkin yapmak yerine yine listenin büyük bir çoğunluğunu tanımadığın insanlar oluşturuyor ve onlarla iletişim kuruyorsan, facebookta tanımadığın insanlarla mesajlaşıp ufak kaçamaklar yapmaya çalışıyorsan bu sosyal medyanın amacı dışında kullanılması değil de nedir sizce?



Yalnız var ya, sosyal medya da olmasa bazı insanlar sevgililerini eşlerini suçüstü yapamayacak, kör kütük ilişkiye evliliğe gözü kapalı devam edecek :) Artık herkes sosyal medya sayesinde birer Sherlock Holmes :) Millet siz siz olun sosyal medyanın gücünü hafife almayın. Ve kullanacaksınız ya amacı dahilinde kullanın ya da si…n gidin kişinin hayatından yazık etmeyin sizi seven yüreklere bu kadar net!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder